versió original
Zizek / Guies per a pervertits25 Jun 2015
Zizek / Guies per a pervertits
44#documental

L'intel·lectual eslovè Slavoj Žižek ha estat durant molt de temps el bufó de la cort cultural: excèntric, a voltes impostat i exasperant, sempre polèmic, lliure-pensador i auto-paròdic, destaca per la seva capacitat lacaniana per aplicar teories freudianes del particular al general, del personal a allò públic, alliberat dels cànons i la rigorosa filosofia acadèmica post-marxista.

A The pervert's guide to ideology, Zizek revela obsessivament i de forma entusiasta (marca de la casa) el funcionament invisible del món de la ideologia a través d'una barreja de psicoanàlisi lacanià, marxisme i crítica de la cultura pop. Però ep!, ell tampoc se'n salva de l'autocrítica: així, sovint torna la mirada crítica cap a si mateix oferint algun comentari mordaç i caricaturesc sobre la seva pròpia personalitat, la seva vida privada i la seva creixent figura com a celebrity cultural internacional. Un passeig en definitva enormement agradable a través de la ment d'un dels grans pensadors contemporanis.

Veure documental

The pervert's guide to cinema és, per la seua part, un aclamat documental sobre algunes de les millors pel·lícules del cinema, on Zizek escarba en les capes ocultes de significat sota la superfície de la "fina pel·lícula", els significants i les connexions entre el real i allò imaginat, o l'imaginari col·lectiu, les tendències culturals, socials i històriques del moment, les metàfores de cada moment... És a dir, Zizek recontextualitza en oposició, o complement a la desconstrucció... Així el tauró a 'Tauró' és una manifestació ideològica indeterminada de tots els nostres temors; o 'Taxi Driver' esdevé a ulls de l'eslovè una crítica del "liberal" intervencionisme nord-americà... Žižek planteja en definitiva que potser la ideologia no només està canviant el món per a fer-lo coincidir amb els nostres somnis, sinó modificant els nostres somnis en si mateixos...

Veure documental

Finalment, un documental sobre la pròpia figura i "personatge" d'en Zizek.



Per alfred@sincomentarios.net


Avís legal
Top