La guerra de los mundos
Amb les il·lustracions originals
Meravellosa edició de
La guerra dels mons (1898) de Libros del zorro rojo (un altra joia del seu catàleg), una d'aquelles obres tant conegudes com poc llegides. Jo ho he fet ara a propòsit d'aquesta, en què al text d'
H.G. Wells l'acompanyen les il·lustracions originals, magistrals, que l'artista brasiler Alvim Corrêa en va fer al 1906... Important atès l'imaginari, temences i tecnologies de l'època.
La guerra dels mons és també recordada per la innocent broma de Halloween que
Orson Welles (segur no esperant eixa repercussió) gastà als ciutadans de Nova York amb l'emissió radiofònica, en forma de noticiari, de l'adaptació que en feu de l'obra, i que provocà el pànic en aquells oients que sintonitzaren l'emissió un cop començada sense haver escoltat l'avís previ, i aquells altres que no... i que també van creure que la ciutat estava sent objecte d'una veritable invasió marciana.
'Moltes veritats s'han dit en broma' escriu Wells, i la veritat és que sí... Ja sia despertar-se convertit en escarabat panxa enlaire, en home invisible, viure en el dia de la marmota o viatjar en el temps, descobrir-se envoltat d'éssers d'altres planetes o veure com les bombes cauen del cel i la ciutat crema en flames, com succeirà anys més tard amb les grans guerres mundials. O els fenòmens extrems derivats del canvi climàtic i que amenacen amb l'extinció de l'espècie humana. D'altres han contemplat la nostra d'invasió i el seu extermini amb la mateixa perplexitat... "Per què permeten tals coses? Qui són aquests marcians?" pregunta el vicari... "I qui som nosaltres?" li respon el narrador... Benvinguts al club.
Wells, ferm convençut que la Humanitat podria millorar mitjançant la ciència i la tecnologia, va acabar qüestionant la desmesura i alertant de les conseqüències de la manca d'ètica en el seu desenvolupament -com també feu Hawkins a propòsit de la intel·ligència artificial-. Així, a
El món alliberat (1914), va imaginar la creació i ús d'un objecte anomenat bomba atòmica.
Magnífic regal. O auto sinó d'allò.





Article de 2024 / Per #alfrediniesta